top of page

Bruk smør i stedet for soyaolje i stekepanna

Ultraprosessert mat, og vegetabilske oljer som soyaolje, gir stadig større bekymring når det gjelder negative helseeffekter. Det er heldigvis en økende bevissthet rundt hvordan ingredienser som sukker og vegetabilske oljer påvirker helsen vår på en dårlig måte.

Smør i stekepanna er sunnere enn å bruke feks soyaolje

AV: Gaute Grøtta Grav, PT fra NIH Vegetabilske oljer, også kjent som frøoljer, inkluderer vanligvis produkter som rapsolje og solsikkeolje. Disse oljene må gjennomgå omfattende prosessering for å bli spiselige, noe som fører til at de blir klassifisert som ultraprosesserte matvarer.


En bekymring rundt vegetabilske oljer er at de kan bidra til insulinresistens, som er knyttet til utviklingen av type 2-diabetes. Denne tilstanden oppstår når kroppens celler blir mindre følsomme for insulin, noe som resulterer i høyere blodsukkernivåer.


Et annet viktig problem er oksidasjonen av vegetabilske oljer. Dette innebærer tap av elektroner i fettsyremolekylene, noe som fører til dannelse av frie radikaler. Disse ustabile molekylene kan skade cellestrukturen og DNA, og potensielt bidra til utviklingen av sykdommer som kreft, demens og fedme.


En spesiell bekymring er den høye konsentrasjonen av omega-6-fettsyren linolsyre i disse oljene. Mens linolsyre er en essensiell fettsyre, fører det høye inntaket fra bearbeidede kilder til en ubalanse som er knyttet til helseproblemer.


De frie radikalene som dannes gjennom oksidasjonen av vegetabilske oljer, kan skade mitokondriene, som er cellenes energiprodusenter, og dermed påvirke metabolismen negativt. Dette kan føre til redusert forbrenning og økt fettlagring. Dessuten kan disse oljene potensielt krysse blod-hjernebarrieren og forårsake kognitiv svekkelse, selv om det er behov for mer forskning på dette området.

ekte meierismør er bedre i panna enn oljer

Et viktig aspekt ved vegetabilske oljer er deres innflytelse på appetittforstyrrelser. Linolsyre, som er rikelig i disse oljene, brytes ned i kroppen til forbindelser som øker appetitten og stimulerer fettlagring.


Det er imidlertid alternativer til disse problematiske oljene. Kilder til sunnere fett, som kalles "The Simple Six", inkluderer meierismør, talg, olivenolje, klarnet smør, kokosfett og avokadoolje.

Disse alternativene har en høyere konsentrasjon av mettet og enumettet fett, og de inneholder færre dobbeltbindinger, noe som gjør dem mer stabile og mindre utsatt for oksidasjon.


Stadig flere anbefaler nå å redusere inntaket av ultraprosessert mat og matvarer som inneholder vegetabilske oljer. Dette handler ikke om å eliminere disse matvarene helt, men heller om å redusere mengden og hyppigheten av inntaket.Kommentare


Gaute Grøtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
Følg Gaute på sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page