top of page

Svindlere gir seg aldri

Oppdatert: 10. okt. 2020


Et verstingfirma har lurt nordmenn daglig i flere år. Ingen gjør noe med dem. Her er historien.

Har du hørt om telefonkatalogen.biz? Nei, tenkte meg det. Dette er et tulleprodukt med en tjeneste ingen har bruk for. Grunnen til at de omsetter for smått utrolig 35 millioner kroner i året (!) er at de rett og slett lurer folk inn i avtaler det er vanskelig å komme seg ut av.

NRK skriver på sine nettsider:

"Selskapet Mdhuset AS har over mange år fått svært mange klager for sin salgsvirksomhet av produkter som bedrifter ikke ønsker.

NRK er kjent med minst 70 saker om selskapet der bedrifter eller organisasjoner føler seg lurt eller forsøkt lurt, og har klaget på Mdhuset.

Flere i næringslivet forteller om et stort antall klager på selskapet Mdhuset fra bedrifter og organisasjoner som føler seg lurt.

– Vi får jevnlig henvendelser om det selskapet. Det har vi fått gjennom flere år nå, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd.»

I god svindlerstil ønsket ikke selskapet bak «tjenesten», Mhuset, å møte NRK. I seg selv et bevis på at de driver med snusk.

Slik ble min venn lurt

Jeg har en engelsktalende venn som ble oppringt av bandittene. Han skjønte at det var snakk om en katalogtjeneste han ikke har bruk for, og takket kjapt og høflig nei til tilbudet. Selgeren kjørte på

og ga seg ikke. Min venn takket fortsatt nei. Til slutt sa selgeren at «Ok, du vinner, du trenger ikke noen tjeneste fra oss. Alt jeg trenger er et «ok» fra deg på SMS, så hører du ikke mer fra oss. Kan du bare bekrefte at vi har riktige informasjon i vårt system, slik at du får sms’en?»

Min venn bekreftet at informasjonen de hadde var ok, og fikk så en norsk SMS av svindlerne. Siden avtalen var at han skulle svare OK på denne for å unngå mer trøbbel fra dem, svarte han nettopp «OK» - selv om han ikke skjønte hva som stod der.

Noen dager dukket en faktura opp i posten på 1995 kr. Dette var ikke det han avtale med selgeren.

Jeg ringer telefonkatalogen.biz for å finne ut av misforståelsen. Men der i gården var det ikke noen beklagelse å finne. Som svindlere flest har de en relativt god plan når slike som meg ringer. Jeg ber om å få tilsendt hele samtalen min venn og selgeren har hatt. Det kan jeg dessverre ikke få, av «etiske grunner». Jeg skjønner jo det, det ville vært veldig lite etisk av dem å dokumentere at de driver med svindel.

I stedet vil de gjerne sende den delen av samtalen hvor min venn bekrefter at de har riktig informasjon i sitt system, og den delen hvor han sier at de kan sende ham en sms.

MANGE nordmenn har blitt lurt av disse idiotene hos telefonkatalogen.biz. Jeg snakket med Forbrukerombudet, men de kan ikke hjelpe siden bandittene kun ringer til firmaer og foreninger som ikke er dekt av angrerett i forbindelse med kjøp.

Det som imponerer meg i denne saken er at ikke myndigheten har gjort noe for å stoppe denne praksisen. Slik lovgivningen er nå ligger alt til rette for at Mhuset kan håve inn penger på andres ulykke - uten at noen griper inn.

Jeg godtar det ikke, og kommer til å hjelpe min venn gjennom Forliksråd og det som eventuelt måtte komme etterpå. At knappe to tusen kroner ikke er all verden for meg og ham er greit nok. Men når jeg tenker på hvor mange fakturaer disse IDIOTENE sender ut daglig, blir jeg kvalm.

For å illustrere denne artikkelen har jeg fått låne ei stripe fra den meget oppegående tegneserien Lunch, av Børge Lund. Fremgangsmåten Kjell bruker i kontakt med nettopp Mhuset er kanskje noe til etterfølgelse?

Ønsker du lese flere striper, eller leie dem til bruk i egne prosjekter/aviser, kontakt Håkon Strand på haakon@strandcomics.no, eller telefon +47 988 35 553. Du kan også lese mer på www.lunchstriper.no

-Gaute

ps. Helt til slutt, om du skulle få en faktura som du ikke mener er riktig fra nettopp eSolid ltd/Mhuset/telefonkatalogen.biz, så kan du forsøke å sende dem en e-post med følgende tekst (bytt ut det som passer):

Jeg viser til fakturanummer:.......vedrørende ovennevnte forhold. Det påståtte rettslige grunnlag for kravet deres er en angivelig inngått avtale om kjøp av annonsetjenester hos Telefonkatalogen Biz. Jeg er ikke enig i at jeg har inngått noen avtale og er ikke interessert i en redusert pris - jeg skal ikke stå i deres katalog eller betale dere noen penger. Det selgeren Johansen understreket var at ved å svare på sms’en så gav jeg tillatelse til å sende brukernavn og passord på e-post. Det var kun et «ok» for å kunne sende kundeinformasjon på mail slik at jeg selv kunne administrere min avtale. Selger Johansen sa at jeg skulle få en telefon senere på dagen der alt skulle bli grundig forklart hva en avtale skal gjelde. Den telefonen har jeg aldri fått. Jeg henviser til Lov om kontroll med markedsføring og avtalevilkår mv. (markedsføringsloven) § 26. Villedende forretningsmetoder I næringsvirksomhet er det forbudt å anvende uriktig eller av annen grunn villedende fremstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser. Med fremstilling menes i dette kapittel enhver form for meddelelse eller utsagn i tale, skrift eller på annen måte, således også betegnelser, bilder, demonstrasjoner, emballasjens form, størrelse eller utstyr og lignende. Min tilsynelatende aksept er avgitt som en direkte årsak av villedelse fra deres selgers side. Det foreligger dermed ingen gyldig avtale, og dermed heller ingen avtalerettslig hjemmel for kravet deres. Kravet avvises. Etter en rask søknadsrunde på internett ser jeg at det er flere som meg som har gått i fella deres, og at dere har mottatt uendelig mange klager og anmeldelser i løpet av de årene dere har holdt på under forskjellige navn. Jeg vurderer sterkt å levere en anmeldelse til politiet, og akter å bestride en eventuell faktura som måtte dukke opp. Alternativt kan vi spare oss alle for tapt arbeidstid og sette en strek over den såkalte avtaleinngåelsen. For ordens skyld opplyses at forsøk på inkassoinndrivelse av kravet vil stride mot inkassoloven § 8. Punktet i det påståtte avtalen om avtalt verneting er like ugyldig som resten av avtalen slik at en klage til forliksrådet bes fremmet til forliksrådet i min hjemkommune

Med vennlig hilsen

Gaute Grøtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
Følg Gaute på sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page