top of page

Test: En klokke for et sunnere liv

Oppdatert: 10. okt. 2020


Jeg har aldri likt å ha klokke på armen. Men etter at jeg kjøpte Activé Pop i vår, har jeg knapt tatt den av. Hvorfor kan du lese mer om her.

** Denne teksten er mer enn tre år gammel **


Withings er et morsomt lite firma som holder til i Sveits. De lager hovedsaklig produkter som på en eller annen måte skal gjøre livet ditt bedre. De har badevekter som også måler fettprosent og pulsen din, utstyr som måler co2-nivået på soverommet ditt, blodtrykksmålere og babycall - for å nevne noe. Og alle produktene deres snakker med den berømte «skyen», slik at du lett har tilgang til både ny og gammel data via datamaskin og mobil.

Det nyeste medlemmet i Withingsfamilien er altså klokka jeg skal se nærmere på nå.

Activité kommer i to modeller; Activité og Activité Pop. Inni er de like, men pop-varianten er nesten halvparten av prisen. Storebror Activité (uten pop) har dyrere glass, skinnreim og ser rett og slett mer ekslusiv ut. Bildet over er av den dyreste varianten.

Så la oss ta utseende først:

Etter å ha sett mange mislykkede forsøk på litt for fancy smartklokker, er denne klokka befriende vanlig. Folk jeg møter tror rett og slett jeg har et vanlig armbåndsur på hånda. Begge modellene fås i forskjellige farger, og spesielt pop-varianten har et stort utvalg av reimer du kan kjøpe til og bytte etter hver som du ønsker.

Urskiva har tre visere. De to første viser tida som ei vanlig klokka, mens den tredje, lille viseren viser hvor mange skritt du har tatt så langt i dag.

Klokken ser altså ut som en god gammeldags klokke, den løser ikke ut metallsøkerne på flyplassen (deilig å slippe å ta den av hver gang jeg skal gjennom), og den er god å ha på hånda.

Funksjoner:

1. Tiden. Klokka viser - naturlig nok - hva tiden er, på en analog og helt fin, gammeldags måte. For min del er dette det jeg bruker klokka minst til.

2. Skritteller. Jeg følger oftere med på hvor mange skritt jeg har gått så langt i dag, enn på hva klokka er. Og ikke nok med det (som man sa i reklamen for lenge siden), klokka merker forskjell på om du går, løper eller svømmer. Kanskje ikke så viktig, men jeg liker at den skiller de tre forskjellige måtene å bevege seg på og setter dette inn i et system automatisk.

Skrittviseren går fra null til hundre, og dette viser da prosent av dagens mål. Du definerer selv hvor mange skritt du ønsker skal være dagens mål, jeg har latt defaulten på 10.000 skritt stå. Går du mer enn dagens mål starter viseren bare på nytt - men slapp av - alle skrittene blir registrert i appen.

3. Søvnmåling. Denne funksjonen er jeg veldig glad i, og den har vist seg å være bemerkelsesverdig nøyaktig for min del. Ved å sove med klokka på, registrerer den når du sover dypt og lett - samt om du våkner i løpet av natta. Det gjør at jeg i løpet av noen sekunder kan få et overblikk over hvor lite eller mye jeg sover i løpet av en uke eller måned. Etter at jeg har blitt klar over hvor lite jeg har sovet, har jeg klart å få gjennomsnittstiden opp med nesten en halv time per natt. Det er fasinerende å se på grafene hvordan natta har vært.

4. Vibrasjonsalarm. Via appen stiller du enkelt når du ønsker at klokka skal «ringe». Den gir ikke fra seg lyd, men den vibrerer greit på armen din. Jeg har forsøkt å bruke den som vekkerklokke noen ganger, og det er ikke alltid like stor suksess. Alarmen er ikke sterk nok, og ikke pågående nok til å vekke meg rett og slett. Men som en diskret påminner på dagtid, fungerer den helt ypperlig.

Om du har glemt hvilken tid alarmen er satt til, kan du tappe to ganger på klokkeglasset. Da svinger viserne til alarmtidspunktet. Noen sekunder senere går de tilbake til vanlig klokkevisning.

Praktisk bruk.

Activé har to store fordeler. Den første er batteritiden. 8 måneder holder batteriet. Det er en enorm fordel å slippe lading hver natt eller et par ganger i uka, som så mange av de andre smartklokkene på markedet driver med. Og når batteriet på klokka må byttes, sier appen fra i god tid - og siden du bare trenger et lite standard cr2032-batteri - som du får kjøpt på nesten alle dagligvarebutikker til 20-30 kr - så er dette veldig gode nyheter for deg som bruker. Brukervennlig, enkelt og billig.

Den andre fordelen er at all data til skyen sendes via bluetooth 4.0 til appen. Så lenge du har appen gående i bakgrunnen, og telefonen er i noenlunde nærhet av klokka (som den som regel er) - så går alt automatisk og av seg selv.

Her er et skjermbilde av noe av informasjonen du får på hjemskjermen til Withings sin app:

Siden klokka ikke har noen fysiske knapper på seg, blir alt av software oppdatert gjennom appen.

Jeg lever et relativt aktivt liv med mye utendørs aktivitet, både på gården og i fjellet. Om det er fordi jeg har flaks vet jeg ikke, men klokka har ikke fått en eneste ripe i glasset enda. Det er bra.

Så en ting på den negative sida: Det er ikke lys på klokka, noe som gjør den helt håpløs i mørket og på natta. Når Withings klarer å få viserne til å ta en svingom når jeg tapper to ganger på glasset, burde de også lagt inn et lite LED-lys som ble aktivert noe sekunder ved feks ett eller tre tapp på glasset. Det hadde ikke slukt mye batteri heller. Dette er ikke en kjempesak i den store sammenehengen, men det drar totaltinntrykket litt ned.

Oppsett

Når du starter klokka første gang må du laste ned appen til Withings først. Det er den som snakker med klokka og stiller den inn til å vise riktig tid. Det er verdt å merke seg at om du har en iphone 4 eller eldre så vil klokka dessverre ikke fungere sammen med telefonen din.

Suksesskriterier

For min del er det en stor motivasjon å se på skrittelleren. De dagene jeg løper eller er på lengre turer blir det fort 15.000-25.000 skritt, mens dager preget av for mye kontorarbeid kan resultatet bli begredelige 5-6.000 skritt. Da er det fint å se dette mot kveldinga og kunne gjøre noe med det ved å gå seg en tur, eller tenke «æsj, men i morra skal det bli bedre».

Jeg har økt antall skritt hver måned siden jeg kjøpte klokka i vår, så det er tydelig at dette gir en effekt.

At batteriet varer så lenge er også helt essensielt for at jeg skal bruke klokka hele tida. Hadde jeg måttet legge den fra meg hver andre eller tredje dag, så hadde jeg rett og slett glemt å bruke den ganske ofte. Og da er poenget borte - for det som virkelig er interessant er ikke en superdag i ny og ne, men de mange hverdagene hvor grunnlaget for god helse blir lagt.

Når klokken i tillegg måler hvor mye jeg sover, og hvor godt jeg sover igjennom natta - så har jeg fått meg en god teknologisk venn, som jeg liker godt å ha på armen.

Activité gir deg ingen beskjed om innkomne sms’er, e-poster eller annen informasjon som telefonen tar imot. Er du på utkikk etter ei klokke som ser ut som nettopp som en klokke, og som gir deg skrittelling og søvnmåling - ja, da har du ingen grunn til å lete lenger. Da er Withings Activé (pop) svaret for deg.

Siden klokken oppfyller det den utgir seg for å gjøre, har et pent design, svært god batteritid OG er brukervennlig gir jeg den en god femmer på terningen. Prisen på Pop-modellen er det heller ikke noe å si på.

​​ Withings Activé Pop koster ca 1400 kr i Norge, og kommer i fargene Sand, Blå og Mørk Grå. Ekstra reimer i andre farger kan kjøpes til.

Withings Active - den som ser litt dyrere ut og som har skinnreim - koster minst 1000 kr mer.

Gaute Grøtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
Følg Gaute på sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page