top of page

Test: En klokke for et sunnere liv

Oppdatert: 10. okt. 2020


Jeg har aldri likt Ä ha klokke pÄ armen. Men etter at jeg kjÞpte Activé Pop i vÄr, har jeg knapt tatt den av. Hvorfor kan du lese mer om her.

** Denne teksten er mer enn tre Ă„r gammel **


Withings er et morsomt lite firma som holder til i Sveits. De lager hovedsaklig produkter som pÄ en eller annen mÄte skal gjÞre livet ditt bedre. De har badevekter som ogsÄ mÄler fettprosent og pulsen din, utstyr som mÄler co2-nivÄet pÄ soverommet ditt, blodtrykksmÄlere og babycall - for Ä nevne noe. Og alle produktene deres snakker med den berÞmte «skyen», slik at du lett har tilgang til bÄde ny og gammel data via datamaskin og mobil.

Det nyeste medlemmet i Withingsfamilien er altsÄ klokka jeg skal se nÊrmere pÄ nÄ.

Activité kommer i to modeller; Activité og Activité Pop. Inni er de like, men pop-varianten er nesten halvparten av prisen. Storebror Activité (uten pop) har dyrere glass, skinnreim og ser rett og slett mer ekslusiv ut. Bildet over er av den dyreste varianten.

SĂ„ la oss ta utseende fĂžrst:

Etter Ä ha sett mange mislykkede forsÞk pÄ litt for fancy smartklokker, er denne klokka befriende vanlig. Folk jeg mÞter tror rett og slett jeg har et vanlig armbÄndsur pÄ hÄnda. Begge modellene fÄs i forskjellige farger, og spesielt pop-varianten har et stort utvalg av reimer du kan kjÞpe til og bytte etter hver som du Þnsker.

Urskiva har tre visere. De to fÞrste viser tida som ei vanlig klokka, mens den tredje, lille viseren viser hvor mange skritt du har tatt sÄ langt i dag.

Klokken ser altsÄ ut som en god gammeldags klokke, den lÞser ikke ut metallsÞkerne pÄ flyplassen (deilig Ä slippe Ä ta den av hver gang jeg skal gjennom), og den er god Ä ha pÄ hÄnda.

Funksjoner:

1. Tiden. Klokka viser - naturlig nok - hva tiden er, pÄ en analog og helt fin, gammeldags mÄte. For min del er dette det jeg bruker klokka minst til.

2. Skritteller. Jeg fÞlger oftere med pÄ hvor mange skritt jeg har gÄtt sÄ langt i dag, enn pÄ hva klokka er. Og ikke nok med det (som man sa i reklamen for lenge siden), klokka merker forskjell pÄ om du gÄr, lÞper eller svÞmmer. Kanskje ikke sÄ viktig, men jeg liker at den skiller de tre forskjellige mÄtene Ä bevege seg pÄ og setter dette inn i et system automatisk.

Skrittviseren gÄr fra null til hundre, og dette viser da prosent av dagens mÄl. Du definerer selv hvor mange skritt du Þnsker skal vÊre dagens mÄl, jeg har latt defaulten pÄ 10.000 skritt stÄ. GÄr du mer enn dagens mÄl starter viseren bare pÄ nytt - men slapp av - alle skrittene blir registrert i appen.

3. SÞvnmÄling. Denne funksjonen er jeg veldig glad i, og den har vist seg Ä vÊre bemerkelsesverdig nÞyaktig for min del. Ved Ä sove med klokka pÄ, registrerer den nÄr du sover dypt og lett - samt om du vÄkner i lÞpet av natta. Det gjÞr at jeg i lÞpet av noen sekunder kan fÄ et overblikk over hvor lite eller mye jeg sover i lÞpet av en uke eller mÄned. Etter at jeg har blitt klar over hvor lite jeg har sovet, har jeg klart Ä fÄ gjennomsnittstiden opp med nesten en halv time per natt. Det er fasinerende Ä se pÄ grafene hvordan natta har vÊrt.

4. Vibrasjonsalarm. Via appen stiller du enkelt nÄr du Þnsker at klokka skal «ringe». Den gir ikke fra seg lyd, men den vibrerer greit pÄ armen din. Jeg har forsÞkt Ä bruke den som vekkerklokke noen ganger, og det er ikke alltid like stor suksess. Alarmen er ikke sterk nok, og ikke pÄgÄende nok til Ä vekke meg rett og slett. Men som en diskret pÄminner pÄ dagtid, fungerer den helt ypperlig.

Om du har glemt hvilken tid alarmen er satt til, kan du tappe to ganger pÄ klokkeglasset. Da svinger viserne til alarmtidspunktet. Noen sekunder senere gÄr de tilbake til vanlig klokkevisning.

Praktisk bruk.

Activé har to store fordeler. Den fÞrste er batteritiden. 8 mÄneder holder batteriet. Det er en enorm fordel Ä slippe lading hver natt eller et par ganger i uka, som sÄ mange av de andre smartklokkene pÄ markedet driver med. Og nÄr batteriet pÄ klokka mÄ byttes, sier appen fra i god tid - og siden du bare trenger et lite standard cr2032-batteri - som du fÄr kjÞpt pÄ nesten alle dagligvarebutikker til 20-30 kr - sÄ er dette veldig gode nyheter for deg som bruker. Brukervennlig, enkelt og billig.

Den andre fordelen er at all data til skyen sendes via bluetooth 4.0 til appen. SÄ lenge du har appen gÄende i bakgrunnen, og telefonen er i noenlunde nÊrhet av klokka (som den som regel er) - sÄ gÄr alt automatisk og av seg selv.

Her er et skjermbilde av noe av informasjonen du fÄr pÄ hjemskjermen til Withings sin app:

Siden klokka ikke har noen fysiske knapper pÄ seg, blir alt av software oppdatert gjennom appen.

Jeg lever et relativt aktivt liv med mye utendÞrs aktivitet, bÄde pÄ gÄrden og i fjellet. Om det er fordi jeg har flaks vet jeg ikke, men klokka har ikke fÄtt en eneste ripe i glasset enda. Det er bra.

SÄ en ting pÄ den negative sida: Det er ikke lys pÄ klokka, noe som gjÞr den helt hÄplÞs i mÞrket og pÄ natta. NÄr Withings klarer Ä fÄ viserne til Ä ta en svingom nÄr jeg tapper to ganger pÄ glasset, burde de ogsÄ lagt inn et lite LED-lys som ble aktivert noe sekunder ved feks ett eller tre tapp pÄ glasset. Det hadde ikke slukt mye batteri heller. Dette er ikke en kjempesak i den store sammenehengen, men det drar totaltinntrykket litt ned.

Oppsett

NÄr du starter klokka fÞrste gang mÄ du laste ned appen til Withings fÞrst. Det er den som snakker med klokka og stiller den inn til Ä vise riktig tid. Det er verdt Ä merke seg at om du har en iphone 4 eller eldre sÄ vil klokka dessverre ikke fungere sammen med telefonen din.

Suksesskriterier

For min del er det en stor motivasjon Ä se pÄ skrittelleren. De dagene jeg lÞper eller er pÄ lengre turer blir det fort 15.000-25.000 skritt, mens dager preget av for mye kontorarbeid kan resultatet bli begredelige 5-6.000 skritt. Da er det fint Ä se dette mot kveldinga og kunne gjÞre noe med det ved Ä gÄ seg en tur, eller tenke «Êsj, men i morra skal det bli bedre».

Jeg har Þkt antall skritt hver mÄned siden jeg kjÞpte klokka i vÄr, sÄ det er tydelig at dette gir en effekt.

At batteriet varer sÄ lenge er ogsÄ helt essensielt for at jeg skal bruke klokka hele tida. Hadde jeg mÄttet legge den fra meg hver andre eller tredje dag, sÄ hadde jeg rett og slett glemt Ä bruke den ganske ofte. Og da er poenget borte - for det som virkelig er interessant er ikke en superdag i ny og ne, men de mange hverdagene hvor grunnlaget for god helse blir lagt.

NÄr klokken i tillegg mÄler hvor mye jeg sover, og hvor godt jeg sover igjennom natta - sÄ har jeg fÄtt meg en god teknologisk venn, som jeg liker godt Ä ha pÄ armen.

ActivitĂ© gir deg ingen beskjed om innkomne sms’er, e-poster eller annen informasjon som telefonen tar imot. Er du pĂ„ utkikk etter ei klokke som ser ut som nettopp som en klokke, og som gir deg skrittelling og sĂžvnmĂ„ling - ja, da har du ingen grunn til Ă„ lete lenger. Da er Withings ActivĂ© (pop) svaret for deg.

Siden klokken oppfyller det den utgir seg for Ä gjÞre, har et pent design, svÊrt god batteritid OG er brukervennlig gir jeg den en god femmer pÄ terningen. Prisen pÄ Pop-modellen er det heller ikke noe Ä si pÄ.

​​ Withings ActivĂ© Pop koster ca 1400 kr i Norge, og kommer i fargene Sand, BlĂ„ og MĂžrk GrĂ„. Ekstra reimer i andre farger kan kjĂžpes til.

Withings Active - den som ser litt dyrere ut og som har skinnreim - koster minst 1000 kr mer.

Gaute GrĂžtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
FÞlg Gaute pÄ sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page