top of page

Test av Robomow RS622

Oppdatert: 10. okt. 2020


Jeg har kjøpt og installert den automatiske plenklipperen Robomow RS622. Her er min dom, etter å ha brukt den i snart to måneder.

** Denne teksten er mer enn 5 år gammel **

Jeg har alltid vært glad i nyklipte plener. Synet av uryddige gresstrå og ustelt plen har aldri tiltalt meg. Derfor har det blitt mange timer bak diverse klippere, og ikke minst har jeg brukt mange kreative metoder for å bli kvitt mose som ypper seg. Med en jobb i TV-bransjen som innebærer mye reising har det imidlertid blitt en del dårlig samvittighet ovenfor plenen, og ikke minst tunge tak hver gang jeg kommer hjem fra en ny tur. Er det noe ei plen kan, ja så er det å vokse.

Jeg tok derfor endelig valget om å kjøpe en robotklipper i vår. Jeg har siklet på en slik i flere år, men har aldri blitt helt tilfreds med rekkevidde eller støynivå på det som er blitt tilbudt fra produsentene. I vår kom det endelig noen noe modeller på markedet som var interessante.

Søk og kjøp: Etter flere søk på nettet etter forskjellige modeller, merker og tester, falt valget på Robomow. Til dels på grunn av klippebredden (56 cm), og fordi flere i bygda har kjøpt samme merke – og de virker fornøyde.

Jeg bor på landet, og er velsignet med mye plass rundt huset. I alt har vi 5 forskjellige plener, alle forbundet direkte med hverandre. Etter å ha brukt veiviseren på Robomow sine nettsider, mente de at jeg til sammen har 1356 m2 som skal klippes. Altså en jobb for RS622, som kan klare inntil 2200 m2. Etter å ha gått opp plenen manuelt, tror jeg Robomow sin nettside var litt optimistisk på egne vegne – jeg ville nok sagt at det er minst 1500 m2 som skal klippes. Uansett godt innenfor rekkevidden til RS622.

Robomow’en ble kjøpt på Felleskjøpet til 19490,- kr. Alt kom i en stor pakke, inkludert ladestasjon, kantledning og plugger.

Montering: Med pakken følger en relativt tjukk bok, på forskjellige språk. Denne bruksanvisningen er relativt lettfattelig med illustrasjoner, men det kan virke som det har vært brukt Google Translate på store deler av innholdet. Rett og slett dårlig – og til dels merkelig – norsk.

Jeg skal foregripe et par ting som irriterer meg. Robomow gjør et stort poeng av at de har lagt ved ei pappskive som skal brukes som mal for å lede klipperen mellom forskjellige soner. Etter å ha brukt mye tid og krefter på å gjøre dette nøyaktig – uten at det ga spesielt godt resultat- ringte jeg supportavdelingen. Kudos for å gi konstruktive og kjappe råd der. Men når de sier: «Åh, den malen bruker ikke vi. Det funker ikke spesielt bra.» så er det lov å bli litt oppgitt. Hvorfor legge ved noe som bare gir grå hår for brukeren, og som ikke en gang virker?

Så råd nummer en følger her: kast pappmalen som følger med Robomow, den trenger du ikke.

Ladestasjonen MÅ stå minst tre meter fra et hjørne. Det er for at klipperen skal treffe de to ladepluggene i stasjonen når den trenger mer strøm. Her nytter det ikke å jukse, det må være minst tre meter rett linje før dokking.

Kantledningen som legges nedi plenen fungerer som en usynlig vegg. Når alt fungerer vil Robomow aldri passere denne. I pakken følger det med en slags linjal, og den bruker du for å passe på at kantledningen går langt nok vekk fra fysiske vegger, veier, busker og andre hindringer du ønsker den skal holde seg unna.

Siden Robomow sine kniver går på utsiden av hjulet, egner den seg godt til kantklipping, men kliner du ledningen for nært inntil en vegg blir det bare tull. Ledningen skal ligge 40 cm fra vegger og andre fysiske hindrer, 32 cm fra plenkant. Legger du ledningen lenger unna plenkanten, risikerer du at det blir dårlig klipt langs ytterkanten – og det vil du ikke.

Råd nummer to: kjøp med ekstra plugger, ekstra kantledning – og plugger til skjøte ledningen med.

Det er for dårlig at man kjøper et komplett sett med robotklipper, ledning og plugger – og så oppdager man halvveis at det er for lite kantledning til å komme rundt. Og alt for få plugger. For meg som installerte dette en søndag ble ventetida unødvendig lang, siden butikken ikke åpnet igjen før mandag morgen. Kjøper du produktet på nettet, kan det bli enda verre. Robomow sine originalplugger er forøvrig i det øvre prissjiktet, så du kan gjøre lurt i å kjøpe noen som ikke har deres merke på. Det spiller ingen rolle fra hvilken leverandør pluggene kommer fra, de er nok lagd i Kina alle sammen uansett.

Du må regne med å bruke ca 1000 kr på ekstra plugger og kantledning om du har tilsvarende plenoppsett som jeg har.

Tips til montering av kantledning: klipp plenen kort der ledningen skal ligge før du starter, slik at du ser hva du driver med. start på baksiden av ladestasjonen og trekk kabelen i samme retning som klipperen går inn i ladestasjonen. Tenk at du skal forlenge banen klipperen går inn i for å lade seg. Når du svinger til høyre, lag svingen 45 grader. Venstresvinger lager du 90 grader. Jeg vet ikke hvorfor det er slik – men sånn er det bare.

Sørg for at ledningen ligger lavt nok i terrenget. En typisk klippehøyde er litt under 5 cm. Har plenen en liten dump kan knivene fort komme noen centimeter lenger ned, og er kantledningen litt over bakken da kan den fort bli kappet. Bruk heller flere plugger, slik at du er sikker på at ledningen ligger helt på bakken. Etter hvert som klipperen slår gresset, vil ledningen forsvinne under jorda.

Det sikreste resultatet får du om du graver ledningen ned med en gang, spesielt i områder som er utsatt. Robomow skal tåle at ledningen går hele 5 cm ned i bakken. Dette krever litt mer jobb, men noen meter graving her og der er ikke så tidkrevende. Bruk en spiss spade, vipp jorda litt opp, legg ledningen nedi – og vipp jorda tilbake. Du kan knapt se at det har vært brukt spade der.

Når du skøyter ledninger, bruk originale plugger. Jeg har forsøkt å ta snarveier med elektrikertape og andre metoder, men det straffer seg. Enten blir signalet «rart» eller så blir signalet brutt etter noen dager med regn.

Å legge kantledningen er fryktelig kjedelig. Men ikke stress deg gjennom opppgaven; gjør du dette skikkelig øker sjansen for at du får et problemfritt robotliv senere.

Råd nummer tre: har du mer enn 5-600 meter kantledning (slik jeg har), bør du ringe supportavdelingen og få kjøpt en plugg med ekstra motstand til ladestasjonen med en gang. Denne lille pluggen koster ca 150 kr, og settes i enden av kantledningen – i forlengelsen av pluggen som allerede følger med. Uten denne ekstra motstanden i enden, har jeg og flere opplevd at klipperen oppfører seg merkelig, og ikke alltid skjønner hvor kantledningen er. Det virker som det skapes en slags signalstøy uten pluggen, og dette er ikke klipperen spesielt glad i. Dette står det ikke noe om i bruksanvisningen dessverre.

Oppsett av klipperen – samt appen: For min del var det veldig greit å sette opp selve klipperen. Robomow’en er ferdig montert ut av eska. Ladestasjonen er også enkel å få til, så lenge klipperen får minst tre meter med rett linje før den dokker.

Menysystemet på Robomow er helt greit og enkelt å forstå. Her kan du også velge norsk som språk. Jeg lastet ned appen til produsenten fra AppStore, og apple-varianten har fungert tilfredstillende.

RS622 kommer med en GSM-del ferdig installert, og et abonnement du kan bruke kostnadsfritt de to første åra. Når produsenten velger å legge til en slik smart del, er det desto mer skuffende at GSM-delen kun brukes til å sende to forskjellige push-varsler til mobilen din: Ved «tyveri» og når klipperen står fast. Ingenting annet.

Hvis noen tar klipperen din med seg vil du få beskjed om dette med en gang på telefonen din. Du kan ikke utføre noen kommando videre, så er du ikke i nærheten av hjemmet er det lite du får gjort for å stoppe tyvene.

Hvis klipperen setter seg fast kan det ta inntil 2,5 timer før du får ei melding. Denne forsinkelsen skyldes – i følge leverandøren – at klipperen selv vil forsøke å komme seg løs et par ganger over et tidsrom, før meldinga sendes. Dette synes jeg er for tregt. Setter klipperen seg fast vil jeg vite det med en gang, slik at jeg kan gjøre noe med det.

Appen som man (selvsagt) laster ned gratis, fungerer ikke uten at man er innenfor bluetooth-rekkevidde fra klipperen. At man ikke kan sende kommandoer og litt datatrafikk gjennom GSM-modulen er tafatt. Klipperen må også være aktiv, det vil si at den må være påslått og ikke stå i laderen for å oppnå kontakt med telefonen. Med slike begrensninger mister appen noe av verdien, siden jeg likevel står svært nær klipperen og like gjerne kunne brukt menysystemet på Robomowen fremfor telefonen min.

Når det er sagt, så er selve brukeropplevelsen av appen ok. Du kan bruke telefonen som en fjernkontroll og kjøre klipperen fra et sted til et annet, så lenge du holder deg innenfor den allerede nevnte bluetooth-avstanden.

Du kan sette opp forskjellige programmer, velge datoer og tider klipperen skal holde seg i ro – og du kan justere mange forskjellige variabler – slik at Robomowen passer plenen din godt.

Hjelpetekstene forklarer greit hvilke konsekvenser valgene din har.

Skal den klippe i lett regn, eller bare når det er tørt? Skal den variere avstanden fra kantledningen på vei tilbake til ladestasjonen, slik at du unngår at det blir en sti og et spor der? Vil du sette klipperen i turbomodus for å få unna langt gress raskere den første klippen? Slike valg er det flere av. Det er bare å eksperimentere.

At jeg ikke kan fjernstyre klipperen som en radiostyrt bil via gsm-uniten er helt greit. Men at jeg ikke kan endre en så enkel ting som ukeprogrammet fra kontoret irriterer meg.

Soner: Når du leser bruksanvisnigen kan du få inntrykk av en sone er som et rom, en absolutt enhet klipperen forholder seg til. Slik er det ikke. En sone trenger ikke en gang å ha en egen inngang.

Et typisk oppsett er om du setter laderen bak huset, der det er relativt lite plen, og har en eller to passasjer foran til plenen foran huset – der selve hovedplenen er. Følger du bruksanvisningen vil du få inntrykk av at du ikke behøver å lage soner. Det er forsåvidt sant – du MÅ ikke lage soner, men det du vil oppleve er at klipperen bruker mye mer tid bak huset enn foran. Klipperen har nemlig ikke hukommelse, alt er ren matematikk og algoritmer. Den klipper i et merkelig mønster – og så lenge du ikke gir den beskjed om at den må gå til andre siden av huset, må du vente til den tilfeldigvis treffer en av passasjene. Statistisk sett vil den da bruke alt for mye tid bak huset, mindre foran – der du ønsker den skal være.

Resultatet er en strøken plen bak huset, og en litt mer rufsete plen foran huset. Ikke et ønskelig resultat.

Råd nummer fire: Lag flere soner/startpunkter fordelt utover plenområdet, selv om du bare har en stor plen.

Ordet «sone» er forøvrig litt misvisende. Jeg tenker heller på det som et startpunkt. For når du skal legge til en sone starter klipperen i laderen og tusler bortover kantledningen. Når den har kommet til det du tenker er startstedet for «sonen», trykker du inn den store stopp-knappen og velger «ok» for å lagre sone-start-stedet. Da vet Robomow’en at det er 132 meter fra ladestasjonen til sone 1 for eksempel. Når du svarer «ja» på lagring av sonen, får du samtidig spørsmål om hvor stor sonen er. Til større areal du skriver her, til mer tid bruker klipperen rundt dette startpunktet.

I appen kan du også gi klipperen beskjed om at enkelte soner skal ha høy prioritet, mens andre kan du gi medium eller lav prioritet, om du ønsker det.

Hovedsonen er alltid i området rundt laderen. Men det er bare et navn, hovedsonen kunne like gjerne hett sone4 og vært 100 kvm.

Robomow RS622 kan ha 5 soner totalt, inkluder hovedsonen, og har du en stor plen anbefaler jeg at du bruker alle fem.

Siden jeg bare kan legge inn fem soner, sliter jeg litt med at deler av en Y-formet plen blir glemt av klipperen litt for ofte. Jeg har lagt i den ene enden, og satt kvadratmeterstørrelsen høyt, men dessverre går klipperen et annet sted i stedet for å gjøre seg helt ferdig. Jeg har i skrivende stund gjort ytterligere justeringer, og håper det bedrer seg. Hadde man kunne lagt inn flere soner hadde dette problemet vært løst.

Et lite tips: Modellen er RS622 kan håndtere inntil 2200 kvm. Det betyr at du har 2200 kvm tilgjengelig til å lage soner av. Om du lager en sone som er 2000 kvm og den andre er 200 kvm, så får du ikke lagt til flere soner – siden kapasiteten til klipperen er sprengt. Da reduserer du bare den største sonen noe, og så kan du legge til flere soner igjen.

Klipping i praksis: Mye skriving om oppsett og slikt, men nå over til det som virkelig betyr noe: resultatet i praksis.

Jeg vil være den første til å si at med en såpass stor plen som jeg har, og med en del dumper og hindringer i veien, så har det blitt noen justeringer de siste ukene. Mange av feilene kan unngås ved å følge det jeg skriver om her, men noe må også gå seg til fra plen til plen. Det kan være ei rot som er for høy, det kan være en litt for bratt bakke; fellene er mange.

Men først og fremst: Jeg er veldig fornøyd med resultatet. De aller fleste plenene mine ser ut som en golf green – hver dag. Og det er det viktigste.

Mosen får aldri fred, og er på tilbakemarsj. Steder bak busker og trær jeg ofte droppet å klippe fordi det var vanskelig å komme til, er nå blitt pent opparbeidet. Det finnes ikke et langt gresstrå rundt bærbuskene.

Jeg har virkelig latt klipperen jobbe på. Den har pause fra kl 23 om kvelden til kl 06.20 på morgenkvisten, samt fra 10 til 17.30 i helgene. Greit å la unger og dyr leke ute i fred, uten at plenklippermonsteret kommer og kverker alt og alle. Men foruten om disse faste, innlagte pause, er det plenklipp i fokus.

Du tenker kanskje at dette er forstyrrende? For det første, Robomowen er overraskende

stillegående. Den elektriske motoren lager svært lite lyd, og selve klippingen er også vanskelig å la seg irritere over rent lydmessig. Produsenten skriver at den lager 66 dB i eco-mode, og 72-74 dB i turbomode. 60-65 dB er volumet du hører når to mennesker prater sammen. I praksis vanskelig å høre bare noen meter unna.

Selv om jeg ønsker at klipperen skal jobbe hele tiden, går mye av dagen med til lading. En time klipping etterfølges av to timer lading. Og siden jeg har fem forskjellige plener, er det sjelden jeg opplever at klilpperen er i veien. Når batteriet nærmer seg 35% begynner klipperen reisen tilbake til ladestasjonen. Den går alltid langt kantledningen, og siden jeg har lagt ut såpass mye ledning kan det ta 20-30 minutter for klipperen å gå hele runden. Men som oftest er klipperen et sted midt på plenene et sted, slik at reisetiden hjem blir halvert.

Produsenten skriver at klipperen bruker 24 kWh per måned i strøm. Selv om du skulle oppleve høy kraftpris og enda høyere nettleie blir det kun en driftkostnad på ca 10-30 kr per måned. Det synes jeg er svært overkommelig – spesielt når du ser hvor mye klipperen jobber. Du får ikke mange liter bensin til den prisen…

I regnvær og vått gress kan hjulene få problemer med å komme seg frem, spesielt i små bakker. De trenger ikke være spesielt bratte, før klilipperen begynner å spinne og lage spor i plenen – eller rett og slett setter seg fast. Hjulene er ganske grove, men de har en tendens til å fylles med jord og smuss i vått vær. Dette problemet løses best ved å la regnsensoren være mer sensitiv, slik at Robomowen holder seg rolig når det er vått.

Klipperen har en kraftig motor. Heldigvis er støtfangeren av det relativt sensitive slaget. Når den støter borti noe stopper Robomowen umiddelbart, bakker opp og svinger rundt. Frukttrær, sandkasser eller benker er ikke noe problem.Klipperen dulter borti, og kjører videre.

Har du derimot litt tynnere rosebusker, eller små trær som bøyer seg lett, ville jeg enten lagt en sløyfe med kantledning rundt det/dem, eller satt opp flere kraftige pinner på minst 15-20 cm rundt busken. Hvis ikke vil klipperen – over tid – bøye ned de myke buskene og kjøre over dem. Og da blir det hasta la vista, baby. Klipperen tåler det nok, men det gjør ikke buskene.

Husk også å rydde plenen din for leker og ting som ligger slengt. Er de under 15 cm høye kan du risikere at klipperen tar turen over dem og forvandler det meste til støv.

Jeg har aktivert barnesikring på Robomow. Den hindrer små barn i å få tilgang til menysystemet. Du kan alltid trykke inn den store, røde stopp-knappen på toppen av klipperen – og da står den i ro til den får annen beskjed.

Konklusjon: Jeg er godt fornøyd med kjøpet av Robomow RS622. Den gir en flott plen, og etter noen uker med justeringer av kantledningen og fjerning av små hindre, er det stadig lengre mellom hver gang den setter seg fast. Bortsett fra at det tar en god del tid å legge ned kantledningen, er oppsettet ellers relativt problemfritt.

Pluss: Fin plen – uten at jeg trenger å gjøre "noe" (vel, etter noen måneder med pirking og installasjon) Den klipper hele 56 cm bredt, mye plen blir klipt i hver syklus. Den bråker ikke Enkelt å programmere appen/klipperen Supporthjelpen på telefon er faktisk både tilgjengelig og vet hva de snakker om.

Minus: Irritasjon rundt appen som ikke kan brukes mer enn noen meter unna klipperen.

Dumt at man ikke kan legge inn mer enn fire soner – det ville gitt større mulighet for en enda jevnere og mer presis klipp.

Trekk for at manulen er dårlig når det kommer til forklaring av soner, pappmalen – og ikke nevner at det kan være behov for motstandspluggen.

Det følger ikke med nok kantledning og plugger. Det er unødvendig når man kjøper et produkt til nesten 20.000 kr.

Karakter: Hadde det vært litt flere unødvendige minuser, hadde klipperen fått en femmer. Men på grunn av litt for mange runder med justeringer og samtaler med supportavdelingen blir det en sterk firer.

Gaute Grøtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
Følg Gaute på sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page