top of page

Første test av Spectacles til Snapchat

Oppdatert: 10. okt. 2020


Spectacles heter de nye brillene som rett og slett filmer Snapper til Snapchat.

Ja, så veldig kledelige er disse solbrillene kanskje ikke. Men jeg har kjøpt Snapchat sine nye briller, og her er dommen etter første testing av Spectacles.

** DENNE TEKSTEN ER MER ENN TRE ÅR GAMMEL **

Snapchat har du sikkert på mobilen din. Nå har firmaet bak appen, Snap Inc, kommet med solbriller som har kamera og mikrofon.

Hensikten er enkel, du skal kunne sendes snaps når du vil, uten å måtte ta frem mobilen. Et lite trykk på knappen over den gule ringen på brillen, og du filmer i vei.

Som vanlige snapper varer en snutt i 10 sekunder. Trykker du en ekstra gang på knappen, får du en lang-snap som varer i 20 sekunder.

Brillene vekker oppsikt, så det er liten sjanse for at folk tenker at du filmer i smug.

Slik funker det:

I det du starter å filme lyser også den ene gule ringen tydelig opp. På den måten vet du hvor lenge det er igjen av snutten, og de som blir filmet ser at noe skjer.

Alle snutter du filmer blir overført trådløst til mobilen din. Om du ikke har telefonen med deg, lagres snappene i brillen til du åpner Snapchat i nærheten av brillekameraet igjen. Du må åpne Snapchat og velge snutten aktivt i "minner" før du kan publisere dem, enten til storyen din - eller sende til utvalgte venner. Det er også mulig å legge på filtre, men da gjennom selve Snapchat appen i ettertid, ikke mens du filmer.

Som ordinær solbrille er den faktisk god å ha på. Spectacles er overraskende lette, og glasset er er behagelig å se gjennom, også når det ikke er sterk sol (feks innendørs).

Brillen kommer ferdigladet fra fabrikken, så du kan starte å filme med en gang. Det først man må gjøre er å pare brillene med mobilen din, noe som var overraskende enkelt. Så lenge bluetooth er aktivitert, trenger du bare å åpne Snapchat, finne profilen din - og så snakker brillen og telefonen sammen i løpet av få sekunder. Sømløst og slik alt burde funke.

Futteralet til solbrillen er solid, og noe stort. Men ikke for stort. Genialt nok er denne holderen også laderen til brillene, og et toppladet futteral har nok strøm til å booste opp brillene fire ganger. Selve holderen lades enkelt via en medfølgende USB-ledning.

Brillen lader mens den ligger i futteralet (se hvit ring til høyre, indikerer batterinivå under lading)

Så legger du brillene i futteralet når du ikke bruker dem, så finner du dem alltid fulladet neste gang. Jeg har ikke rukket å bruke brillene nok til å ha en formening om hvor godt batteriet tåler varme, kulde og intens filming.

Magnetlader på baksiden av futteralet. Batteriet kan lade brillen fire ganger.

Du kan få HD-kvalitet på filmene dine, men filmer i Snapchat handler oftes mest om å være til stede og lage noe gøy, fremfor at det har den drøyeste oppløsningen.

Når bruker man Spectacles?

Alle selfie-elskere vil få et problem med disse brillene, for kameraet peker vekk fra deg. Det er altså det du ser som formidles, ikke ansiktet ditt.

For min egen del gleder jeg meg til å kunne snappe ting med to frie hender. Skikjøring, pianospilling, klatring - you name it. Steder og ting man tidligere kanskje ikke turte, eller kunne, snappe fra uten at mobilen kunne bli ødelagt er nå mer aktuelle for morsomme snutter.

Formatet

Laster du ned en snutt til datamaskina di som er filmet med Spectacles, så blir det en litt merkelig, sirkelrund film. Foreløpig må du se snuttene i Snapchat for at du skal få den rette opplevelsen av dem.

Får du tilsendt noe lagd med Spectacles, prøv å snu mobilen din rundt mens du ser filmen. Du vil se at motivet ligger helt i vater, mens mobilen går rundt. Snedig og ganske kul effekt.

Pris og tilgjengelighet

Foreløpig selges nye briller bare gjennom noen få automater i utvalgte byer i USA. Der koster de ca $140, altså opp mot 1400 kr stykket. En kjapp sjekk på finn.no viser at man kan få tak i dem i Norge også, men i skrivende stund må du ut med nærmere 4.000 kr per stk.

Så vil du være blant de første som har dem, ja da koster det. Sannsynligvis blir Spectacles masseprodusert i løpet av noen måneder, og da vil tilgjengeligheten øke i takt med at prisen går nedover.

Konklusjon:

Det er enkelt. Det er gøy. Det går kjapt. Skal jeg lage ordentlige actionscener på ski eller under vann, bruker jeg GoPro eller lignende. Spectacles er laget for å kunne ta morsomme snaps mens man er på vei, kjapt. Siden solbrillene faktisk funker som nettopp solbriller, tipper jeg at jeg kommer til å ha dem på meg ganske ofte. Og da er det også lett å bare trykke på knappen for å ta en liten snutt. Jeg synes også det er smart, og trygt, at man må innom appen for å bestemme om man vil sende snappen ut, beholde filmen i arkivet - eller slette den.

Til sitt bruk er den originale prisen (ca $140) helt ok, og kvaliteten på lyd og bilde holder til Snapchat-bruk.

Ser du derimot etter et nytt actionkamera til ditt nye filmprosjekt, er dette feil produkt. Ser du etter noe som kan gjøre Snapstorien din enda bedre og morsommere, da er du på rett spor.

Terningkast 5.

Her kan du se en amerikaner prøve Spectacles for første gang:

Og her er Snap Inc sin egen reklamefilm for brillene:

Gaute Grøtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
Følg Gaute på sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page