top of page

Her hopper ulven opp i fjeset på Gaute Grøtta Grav

Oppdatert: 10. okt. 2020


– Sikkerhet kommer alltid først, men det er ikke alt vi kan forsikre oss mot.

I episoden av «Villdyrlegen» fra New Mexico jobber Gaute Grøtta Grav og Silje Hvarnes med ulv og ørn.

Og en av ulvene som skal vise seg å være litt for ivrig.

– Ulver er redd for mennesker. Det er over 200 år siden en person har blitt drept av ulv i Norge. På verdensbasis er det også svært sjeldent at ulv går til angrep på mennesker. Samtidig er det viktig å huske på at ulven er et rovdyr med voldsomme krefter, sier Gaute til tv2.no.

– Den ville bare leke

Bildene og filmen av Gautes møte med ulven i buret ser dramatisk ut. Ett sekund ser det ut som den skal bite til, men det er ikke tilfellet.

– Hva gikk gjennom hodet ditt da ulven begynte å bli litt hissig?

– Ulven ble ikke hissig, den ville bare leke. Hadde den vært sint, ville den knurret og bitt meg. Det handler ikke om ulven er tam eller ei. Den er temt fra barndommen av, men når et så stort dyr vil leke – iblandet ulveinstikter – kan det lett bli for voldsomt.

Ble litt skjelven

Selv om det hele var en uskyldig lek fra ulvens side, endte det likevel med at Gaute måtte tåle steken.

– Underveis i seansen var jeg ikke redd, men jeg ble litt skjelven etterpå. Ulven dunket borti ansiktet mitt et par ganger, så jeg fikk både et lite sår ved øyet og blødde litt neseblod. Etter at jeg så filmbildene, valgte jeg derimot ikke å gå inn igjen til ulven. Men jeg er glad jeg gjorde det, det var en veldig spesiell opplevelse.

Handler om å beregne risiko

I løpet av de siste fem årene har ville dyr blitt en stor del av Gautes hverdag, mens for kjæresten Silje har dyra vært en del av hennes liv i flere år.

– Når en tilbringer så mye tid i nærkontakt med ville dyr må en beregne risikoen av hver eneste bevegelse. Hva gjør vi hvis apen biter? Hvor løper vi hvis alligatoren prøver å angripe oss? Hvor langt unna er vi fra nærmeste sykehus? Slike spørsmål må jeg ha svar på hele tiden. En ting er min sikkerhet, men jeg har også ansvaret for Silje og fotografen i slike situasjoner.

Gaute forteller at han får mer og mer respekt for ville dyr for hvert program de lager.

– Selv en søt pandabjørn kan være svært farlig for folk. Uskyldige koalabjørner biter hardt! Ville dyr er flotte og vi skal la de være ville, det er i naturen og skogen de hører hjemme.

#villdyrlegen #tv2

Gaute Grøtta Grav
Gaute_Gr%C3%B8tta_Grav16_kopi_edited.jpg
Samarbeidspartnere
Følg Gaute på sos. medier
  • Svart YouTube Ikon
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
bottom of page